Ingeniozitate și surprize

Conform definiției dex-ului:
Ingenios – care are mult spirit inventiv, multă agerime de minte, iscusit, dibaci.
În matematică, ingeniozitatea și eleganța sunt noțiuni relative, pentru care nu există un criteriu de apreciere absolut. Adesea “efectul magic” rezultă fie din aplicarea unor metode mai puțin cunoscute sau neelementare, fie din conexiunea cu o altă disciplină. Alteori, dimpotrivă, simplitatea provine din aplicarea unor metode marematice mai elementare.
Un “artificiu” neobișnuit sau aparent fără legătură poate, de asemenea să ne condică la o soluție ingenioasă, elegantă.
Scopul cursului este de a le arăta cursanților metode diversificate de rezolvare, de a-I stimuli în gândirea inovativă și complexă, astfel încât să le stimuleze gândirea, logica, perspicacitatea, să le dezvolte atenţia, creativitatea.
Urmăreşte:

– Dezvoltarea gândirii laterale – dacă vă întrebaţi ce este gândirea laterală, aceasta nu este altceva decât abilitatea de a gândi creativ. Chiar dacă matematica este o ştiinţă exactă, prin intermediul jocului, copilul va putea avea posibilitatea de a-şi lărgi experienta cognitivă, într-un mod mult mai complex. Învăţând să construiască mulţimi de obiecte, să descopere operaţii de gândire logică, copiii vor putea să echilibreze funcţiile cerebrale în orice context.

– Dezvoltarea ingeniozităţii, spiritul de observaţie şi inventivitatea – sunt abilităţi foarte importante, corelate cu dezvoltarea inteligenţei, şi care depind foarte mult de tipul de activităţi întreprinse.

Pentru a vedea ce cursuri, activități, ateliere urmează a se desfășura în perioada următoare, urmărește sectiunea Evenimente.