Elimină frica prin Mindfulness

Atelier mindfulness

Când spunem mindfulness ne referim la capacitatea minţii de a trăi în prezent.
Mind = minte; fulness = plenitudine
Această stare de minte împlinită apare atunci când eliberăm mintea de gânduri. Însă ‚golirea’ minţii nu presupune întotdeauna să înlăturăm fiecare gând pe care îl avem. Mai degrabă, se referă la starea de conştientizare a momentului prezent, indiferent unde suntem şi ce facem.

Putem, spre exemplu, să trăim starea de prezenţă conştientă atunci când mâncăm, fiind atenţi la ceea ce simt papilele noastre gustative cu fiecare gustare pe care o luăm.

De obicei, în timpul mesei purtăm tot felul de discuţii şi ne gândim la orice altceva, numai la actul pe care îl desfăşurăm nu. Mintea noastră hoinereste în permanenţă. Acum e în Bali, în secunda 2 e pe vârful unui munte. Ne întrebăm ce face copilul, soţul, sau când e termenul de predare al raportului ăla complicat de la serviciu.

În perioada aceasta, când toată lumea stă în casă, avem, poate, şi mai multe gânduri. Cu siguranţă unele dintre ele sunt de legate de frică. Instinctul de supravieţuire este activat iar creierul nostru reptilian încearcă să ne protejeze prin generarea de noi frici. Apar temeri faţă ceea ce ni s-ar putea întâmpla nouă şi celor dragi, faţă de situaţia financiară pe care o vom avea în următoarea perioadă. Avem gânduri legate de cum vor gestiona autorităţile această situaţie şi cum ne impacteaza pe noi anumite decizii, sau dacă primim amendă pentru că nu am completat corect declaraţia când mergem la cumpărături.

Cel mai adesea aud: Nu mi-e teamă pentru mine. Mi-e teamă pentru părinţii mei.
Dar faptul că ne este frică nu ii ajuta nici pe părinţii nostri, nici pe noi. Frica este dăunătoare şi ştim cu toţii asta.

Parte bună este că avem variante ajutătoare. Una dintre ele este practicarea tehnicilor de mindfulness.

Practicarea stării de prezenţă conştientă elimină frica, stările de anxietate şi depresia pentru că:

  • Ne ajută să întrerupem cercul gândurilor automate care generează stări depresive, de teamă şi anxietate
  • Ne dezvoltă capacitatea de a gestiona emoţiile (autoreglare emoţională)
  • Chiar dacă apar gânduri de frică, reuşim să le privim din postura de observator, evitând astfel să intrăm în caruselul emoţional
  • Sporind capacitatea de concentrare şi focusul pe ceea ce facem, gândurile de teamă sunt din ce în ce mai rare
  • Fiind conştient de ceea ce gândeşti ajungi să îţi dai seama care este natura fricilor tale. De cele mai multe ori, fricile pe care le simţim sunt ‚lăsate mostenire’ de la părinţi şi tot arborele genealogic. Alte frici sunt preluate de la şcoală sau din societate. Înţelegerea faptului că fricile nu ne aparţin ne aduce cu un pas mai aproape de eliminarea lor

Mindfulness ne ajută să ne reconectăm cu Divinitatea şi cu sursa de energie infinită prin realizarea uniunii între minte-corp-suflet. Cu cât ne conectem mai des cu Dumnezeu, care este Dragoste, cu atât reuşim să ne păstrăm starea de linişte interioară.

Frica este opusul Dragostei. Nu le putem avea pe amândouă în acelaşi timp, aşa că de fiecare dacă când apare frica, putem în mod conştient să îl alegem pe Dumnezeu adică Dragostea!

Mindfulness te învaţă să trăieşti în prezent, singurul loc în care poţi să trăieşti cu adevărat.

Noi vă aşteptăm la următorul atelier de Mindfulness, pentru a învăţa împreună cum să trăim în armonie cu noi şi cu tot ceea ce este!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *